فایلا پاشیک: نامه آیتالله خامنهای ارادهبخش «تغییر» است؛ حالا دیگر بهانهای برای سکوت نداریم
به باور فایلا پاشیک بیشیک مشکل اصلی مسلمانان در اروپا است که حرفهای نیستند و به اندازه کافی درباره دین و سنتهایشان نمیدانند و نمیدانند که چگونه این جواهر اسلام را در اروپا و در بین غیر مسلمانان منتشر کنند.
" امروز شما فقط در مورد مسلمانان از داستانهای پرشور و خشونت صحبت میکنید و از تمدن مسلمانان که در ساخت تمدن کنونی غرب بسیار موثر بوده است، حرفی نمیزنید. همچنین شما در مورد معماری اسلامی و هنر شعر هم سکوت کردهاید. چرا ما هرگز در مورد مسلمانانی که به خوبی با جامعه اروپا یکپارچه شدهاند حرفی نمیشونیم؟ " این بخشی از یادداشتی بود که چندی پیش فایلا پاشیک بیشیک مدیر موسسه آبراهام اسلوونی منتشر کرده بود.
فایلا پاشیک بیشیک در حوزه مسلمانان در اروپا فعالیت میکند و در ده سال گذشته به کشورهای بسیاری در جهان سفر کرده است تا به ترویج تحمل یکدیگر و ایجاد شفقت در بین همه ادیان، حفاظت از محیطزیست و همزیستی همه ادیان، ملل و فرهنگهای دیگر اجتماعی بپردازد.
پاشیچ یکی از تعداد محدود مسلمانان با حجاب اسلوونی است که فقط یکی از آنها بر سر کار هم حجاب دارد که آن همین خانم فایلا پاشیک بیشیک است.
وی تاکنون جوایز و مسئولیتهای اجتماعی مخلتفی را با وجود مسلمان بودن و حجاب داشتن به دست آورده است. برای مثال وی تاکنون جوایز و مسئولیتهایی مانند چهره سال اروپا در حوزه فرصت های برابر سال 2007، جایزه بانی خیر سال 2007، نامزد زن سال 2008 کشور اسلوونی، سفیر اسال اتحادیه اروپا برای مبارزه با فقر و محرومیت اجتماعی در سال 2010، مسلمان برتر سال 2012 در سارایوو-بوسنی و هرزگوین و جایزه زنان الهام بخش اروپا در سال 2013 را کسب کرده است.
به گفته پاشیچ این مشکل اصلی مسلمانان در اروپا است که حرفهای نیستند و به اندازه کافی درباره دین و سنتهایشان نمیدانند و نمیدانند که چگونه این جواهر اسلام را در اروپا و در بین غیر مسلمانان منتشر کنند.
وی همچنین درباره نامه مقام معظم رهبری به جوانان اروپا و آمریکای شمالی معتقد است: دیروز تاریخ شده است و فردا را هم هیچکس ندیده است و من مطمئن نیستم که حتما فردا را خواهم دید پس امروز مهمترین روز شما است چرا که شما باید در این روز کار کنید و پاسخ داشته باشید و ما باید همین امروز برای گسترش پیام این نامه فعالیت کنیم.
تسنیم: خانم پاشیچ با تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، بسیاری از مخاطبان ما با فعالیتهای شما آشنا نیستند، در صورت امکان قدری از فعالیتهای خودتان برای ما بگویید.
اسم من فایلا پاشیچ بیسیچ (faila pašić bišić) است و در بوسنی زندگی میکنم. من همواره در فعالیتهای خودم تلاش کردهام که دین و راه و رسم زندگی اسلامی خودم را تبلیغ کنم. فعالیتهای من بیشتر در راستای فعالیتهای اجتماعی است. یکی از فعالیتهای من در حوزه گفتوگو بین ادیان و فرهنگهای غربی و شرقی است و بدلیل فعالیتهایم تاکنون جوایز بسیاری را نیز دریافت کردهام که احساس میکنم جایزه زنان الهام بخش اروپا (Women Inspiring Europe) از دیگر جوایز مهمتر بوده است که من در سال 2013 برای فعالیتهایم در جامعه اروپایی دریافت کردهام.
ما در جامعه اروپایی نمیتوانیم از فرصتهای برابر صحبت کنیم
این جایزه در مجموعههای مختلفی بازنشر شد چرا که من اولین زنی هستم که در این تقویم حجاب بر سر دارم. من به عنوان مسلمان و بدلیل اینکه این سبک زندگی اسلامی را تبلیغ کرده باشم، بارها درباره این جایزه مصاحبههایی را در کشور خودم انجام دادهام. همانگونه که میدانید اسلوونی یک کشور مسیحی است و قطعا تبلیغ سبک زندگی اسلامی و پوشیدن حجاب در آن بسیار سخت است. در کشور ما فقط 20 نفر هستند که حجاب بر سر میگذارند و در این بین فقط هم من هستم که با این حجاب بر سر کار خودم حضور دارم.
ما در جامعه اروپایی نمیتوانیم از فرصتهای برابر صحبت کنیم پس این شد که فعالیتهای من بر روی این موضوع و خصوصا در مورد زنان مسلمان در اروپا تمرکز دارد. من همچنین مدیر موسسه آبراهام در اسلوونی هستم که تلاش میکند در عرصه گفتوگوی بین ادیان و فرهنگها فعالیت کند.
تسنیم: با توجه به این سابقهای که ذکر کردید، میشود قدری هم از علت حضور و فعالیتخودتان در عرصههای اشاره شده به ما بگویید؟
علت اصلی فعالیتهای من ثبت گزارشهایی از وجود تبعیض در اسلوونی بود. این گزارشها با محوریت مسلمانان در کشور من انجام شده و به بحث تبعیض و یکسانی در زندگی مسلمانان کشور من میپردازد. مشکل اصلی مسلمانان کشور ما آن است که مراحل اتحاد و یکپارچگی را نمیدانند و یا حتی برای آنها اتحاد به معنی یکسانی است که این هم راه و روش درستی نیست. راه زیادی وجود دارد و ما باید راهی برای یکپارچگی در جامعه اروپایی خودمان پیدا کنیم و به آن پاسخ بدهیم.
این روزها دیگر نمیتوانند وجود مسلمانان یا اصل اسلام را در اروپا رد کنند
در کودکی و در مدرسه ابتدایی یاد گرفتم و تشویق شدم که جلوتر بروم و بجنگم و روش زندگی و دین خودم را تبلیغ کنم. من نمیتوانم بگویم که در این راه موفق شدهام یا نه، اما مهمترین مسئله آن است که من کار درست را انجام دادهام چرا که میدانم این فعالیت از سوی یک مسئول یا یک فرد تاثیرگذار نخواهد بود و همه باید در کنار هم قرار بگیرند و آن کار را انجام دهند.
اعتقاد من همیشه این بوده و به دوستانم هم آن را گفتهام که شما کار خود را انجام دهید چرا که خدا باقی آن را تکمیل خواهد کرد. حضور مسلمانان در اروپا مختص روز گذشته نیست و آنها از صدها سال گذشته در اروپا حضور داشتهاند و ما نمیتوانیم وجود مسلمانان یا اصل اسلام را در اروپا رد کنیم. مهمترین مسئله آن است که جامعه اروپا ورود مسلمانان را خوشآمد گفته است اما ورود اسلام به جامعه اروپایی را نپذیرفته است.
تسنیم: چرا به نظر شما اسلام در اروپا پذیرایی نشده است اما مسلمانان مورد پذیرش هستند؟
چرا که اسلام دینی برای هر روز زندگی است و فقط برای امروز و فردا یا شنبه یا یکشنبهها نیست. اسلام زندگی روزانه و سبک زندگی است و شما در هر گوشه از زندگی میتوانید این مسئله را مشاهده کنید. شما میزان تاثیر دین در آموزش فعالیتها در جامعه، خانواده و نفوذ دین را در آن میتوانید مشاهده کنید. آنها نمیخواهند تاثیر اسلام را در خیابانها و جامعه اروپایی مشاهده کنند. جامعه اروپایی از شما دست، مغز، پاها و بدن شما را میخواهد. همچنین این جامعه اروپایی مردمی با باورهایشان، راه و روش خاص زندگی خودشان و با دین و سنتهای خودشان را در خلوت میپذیرد اما انسانهایی با این سبک زندگی را در میان جامعه نمیپذیرد.
این جامعه اروپایی تک تک افراد را بدون قلب و روح میخواهد اما ما میدانیم که مسلمانی بدون دین امکان پذیر نیست. اگر شما دین را از مسلمانان بگیرد انگار که هویت را از آنها گرفتهاید چرا که مردم بدون هویت نمیتوانند کار را انجام دهند.
تسنیم: رسانههای اروپایی برای نمایش این تبعیض چه کاری را انجام دادهاند؟ آیا در این بین استفاده از مدیوم رسانه میتواند در راستای شناخت این مسائل کمکی داشته باشد یا قضیه به شکل دیگری باید حل شود؟
قطعا رسانه و به طور کلیتر آن هنر تاثیر بسیاری خاصی را خواهد داشت چرا که مردم به دنبال کسب اطلاعات از مسائل بارز و مشخص هستند که برای مثال یک عکس میتواند این تاثیر را به خوبی بگذارد. ما کارهای مختلفی میتوانیم انجام دهیم که توسط رسانهها میزان تاثیرگذاری آنها افزایش پیدا کند و میتواند به عمق مسائل نفوذ کند و از رسانههای غربی نیز عبور کند و جلو بزند البته ما در این راه بسیار قوی نیستیم چرا که در اسلوونی فقط 40 هزار نفر مسلمان وجود دارد که اغلب آنها هم به دلایل اقتصادی و برای یافتن فرصت شغلی بهتر به این کشور مهاجرت کردهاند.
پس علت اینکه ما نمیتوانیم به خوبی از رسانهها استفاده کنیم هم مشخص شد که ما قوی و آموزش دیده نیستیم که راه زندگی خودمان را از این راه به آنها یاد دهیم. البته ما تلاش خودمان را انجام میدهیم؛ برخی از دوستان ما مسیحی هستند و مسلمان نیستند ولی وقتی ما در انسانیت برادر و خواهر میشویم آنها نیز به ما کمک میکنند و مشکل ما را میفهمند. ما از طریق همکاری، برنامهریزی و هماهنگی جمعی این پیامها درباره زندگی خودمان را از طریق عکس، مستند و ... منتشر کرده و در این راه کارهای بزرگی را انجام دادهایم.
تسنیم: قطعا در این فضایی که رسانههای جریان اصلی ایجاد کردهاند، حضور این روشهایی که گفتید و بخصوص رسانههای آلترناتیو بسیار تاثیرگذار است.
رسانههای جریان اصلی عمدا از نمایش تاثیر بسیار گسترده جامعه اسلامی در غرب سرباز میزنند
بله این هم درست است. رسانهها در این زمینه نقشی بسیار اساسی را بازی میکنند. در رسانههای جریان اصلی مسلمانان هنوز به شکلی نمایش داده میشوند که انگار آنها کسانی هستند که از جای دیگری آمده، بسیار خطرناک هستند و با جامعه امن شما تناسب ندارند. این رسانهها میگویند که مسلمانان پر از نکات و مشکلات منفی هستند و با جامعه اروپایی تناسب ندارد.
آنها عمدا از نمایش و بیان تاثیر بسیار گسترده جامعه و حکومت اسلامی در غرب سرباز میزنند. این روزها آنها دیگر از هنر، فرهنگ، پزشکان، نویسندگان و شاعران جامعه اسلامی صحبت نمیکنند. اینها چیزهایی است که ما به عنوان مسلمانان باید اصلاح کنیم چرا که آنها این کار را برای ما انجام نمیدهند. این وظیفه ما به عنوان مسلمان است که راه درست را نمایش دهیم چرا که آنها این کار را برای ما نخواهند کرد.
برادر من یعنی دکتر احمد پاشیچ تنها مسلمان در اسلوونی است که به درجه PHD رسیده است.او تحقیقات زیادی درباره جامعه اسلامی و جایگاه رسانه در مورد کشورهای اروپایی انجام داده است. تحقیقات او نشان میدهد که ما هنوز آنقدر قوی نشدهایم که در این معرفی خود به جامعه تاثیرگذار باشیم، ما فقط تلاش میکنیم بر مبناها و پایههای وجود و بقای خودمان تمرکز کنیم و وقتی نداریم که توانمندتر و حرفهایتر بشویم.
این مشکل اصلی مسلمانان در اروپا است که ما حرفهای نیستیم و به اندازه کافی درباره دین خودمان و سنتهایمان نمیدانیم و نمیدانیم که چگونه این جواهر اسلام را در اروپا و در بین غیر مسلمانان منتشر کنیم.
تسنیم: تقویت این فضا رسانهای چگونه امکان پذیر است؟
به نظر من ایران مدل خوبی برای پاسخ به این سوال است چرا که ایران توانسته است به سوالات «چگونه توانمند باشیم؟»، «چگونه جایگاه و دین خودمان را گسترش دهیم؟» و «چگونه راه زندگی خودمان را نمایان کنیم؟» پاسخ بدهد. پس به نظر من بدون همکاری جمعی و رسانهها قطعا تاثیرگذار نخواهیم بود و قدرتی نخواهیم داشت که در مقابل پیشداوریها و تبعیضها مقابله کنیم.
تسنیم: پس به نظر شما در پس این جهانی که این روزها تغییر کرده ما ضعفهای اساسی و بزرگی برای بیان عقایدمان داشتهایم، درست است؟
ما اینروزها فقط به «مجاهدین اینترنتی» تبدیل شدیم
قطعا مسلمانان هیچ بهانهای ندارند که چرا که دانش و احساس را داریم و همچنین میلیونها نفر جمعیت داریم اما هنوز هم درگیر فرصتهای برابر و تبعیضها هستیم. پس پاسخ آن است که ما در این مسیر ضعیف هستیم. گروههای مقابل ما بدلیل آنکه تواناییاش را دارند، آن کاری را که میخواهند، انجام میدهند، چرا که ما سکوت کرده و کاری را انجام نمیدهیم و فقط به «مجاهدین اینترنتی» تبدیل شدیم و همواره در این فضای مجازی فقط حرف از فلسطین، جهاد، غزه و ... میزنیم. احساس میکنم به ببرهایی بدون پنجه تبدیل شدهایم.
در جامعه اروپایی کسی را نیاز داریم که مسلمانان را نمایندگی کند
میشود گفت که این مسئله بیشتر به یک ویروس شباهت دارد چرا که اسلام دین مجازی نیست. اسلام دین همبستگی، همکاری، جماعت، ارتباط مثبت بینفدری و اسلام تازه و زنده اما بدلیل اینکه ما توانا نیستیم پس نتایج فعالیتهای خودمان را هم نمیتوانیم مشاهده کنیم. مسلمانان زیادی از آسیا، بالکان، عربها و آفریقاییها در اروپا وجود دارد اما ما برای یکدیگر معرفی و شناخته نشده و در اروپا یک مرکز نداریم.
شما در ایران آیتالله دارید، ما در بوسنی علما داریم یا در کشورهای آفریقایی شیخ دارند و حتی یک روستای کوچک هم برای خود رهبر دارد، شما هم در ایران رهبر دارید در کشورهای عربی هم آنها مفتی یا رئیس و علما دارند اما در جامعه ما کسی را به عنوان نماینده نداریم که فتواهای لازم را به ما بدهد و همه مسلمانان در اروپا که مهم نیست که از چه کشوری و عضو چه فرقه اسلامی باشند. ما در جامعه اروپایی کسی را نیاز داریم که مسلمانان را نمایندگی کند.
تسنیم: شما از ارتباط بین مسلمان سخن گفتید، همانطور که خودتان پیش از این اعلام کرده بودید نامه رهبر ایران به جوانان اروپایی و آمریکایی شمالی را مطالعه کردهاید، نظرتان را درباره این نامه و شرایطی کنونی اروپا و آمریکا که رهبر انقلاب جوانان آن مناطق را خطاب قرار داده است را بگویید.
تغییر جهان از درون انسانها آغاز میشود، نامه آیتالله خامنهای اراده تغییر را به جوانان میبخشد
این نامه بسیار خوب، عالی، قوی و شفاف بود و توسط یک آیت الله نگاشته شده بود و این مسائل بسیار مهم میتواند نقش بسیار اساسی را در این مسیر و در بین جوانان در تمام نقاط جهان بازی کند. همه افراد نیازمند یک رهبر هستند و همه نیازمند کسی هستند که آنها را به سمت زندگی درست هدایت کند. شما از طریق این نامه میتوانید این حس را داشته باشید که در حال هدایت شدن هستید.
بسیاری از مردم دنیا سراسیمه و مغشوش هستند. مردم در مسیر زندگیشان گم شدهاند و حتی نمیدانند که چه چیزی درست و چه چیزی غلط است. اگر کسی پیامی را ارسال کند که این مسیر را کوتاه و شفاف و مسیر دقیق را نشان دهد، بسیار کافی خواهد بود که شما با اراده خودتان انتخاب و تصمیمگیری کنید که خودتان زندگی خودتان را تغییر دهید چرا که اگر شما بخواهید جهان را تغییر دهید باید ابتدا این تغییر را از خودتان شروع کنید. اگر دقت کرده باشید همه میخواهند که جهان را عوض کنند اما هیچکدامشان خودشان را تغییر نمیدهند و ما باید از خودمان شروع کنیم. ما اکنون هیچ بهانهای نداریم که چرا خودمان را تغییر ندادهایم.
تسنیم: به نظر شما همه ما در رساندن پیام این نامه میتوانیم موفق باشیم؟ آیا به قول شما این کار با چیزی همانند آنچه «جهاد اینترنتی» خواندید امکانپذیر است؟
فردا را هیچکس ندیده است و ما باید از همین امروز نامه آیتالله خامنهای را در دنیا پخش کنیم
بله ما میتوانیم و باید هم که این کار را انجام دهیم. برخی مواقع این نتیجه با یک کلیک هم میتواند حاصل شود تا چیزی تغییر کند. اما ما باید به مردم و جوانان این مسئله را یادآور شویم که اگر با کلیک کردن به نتیجه رسیدیم به معنای دستیابی به نتیجه اصلی نیست و نباید برای مدتها دیگر کاری را انجام ندهیم. خدا در روز همه ما را 5 بار خطاب میکند، اگر ما بتوانیم در خودمان در همین نماز 5 نوبت تغییر ایجاد کنیم، قطعا جهان را تغییر میدهیم، تغییری عملی و عملیاتی. ولی بسیاری از مردم هنوز گیج و منگ هستند و نمیدانند که کدام مسیر درست است و اگر کسی باشد که به شما این مسیر را نمایش دهد، قطعا تغییر حاصل میشود.
خدا هر روز از ما به نگاه میکند و ما باید از این روز سربلند و پاک بیرون بیاییم. دیروز تاریخ شده است و فردا را هم هیچکس ندیده است و من مطمئن نیستم که حتما فردا را خواهم دید پس امروز مهمترین روز شما است چرا که شما باید در این روز کار کنید و پاسخ داشته باشید و ما باید همین امروز برای گسترش پیام این نامه فعالیت کنیم.
تسنیم: حرف دیگری هم در مورد این نامه دارید؟
من از این نامه بسیار خوشحال هستم چرا که من در زمانی زندگی میکنم که این نامه باید بیان و نشان داده شود چرا که من دوست دارم که نتایج فعالیتهایم را ببینم و راه و عصری که میآید را نشان دهم و آن را ببینم. این کاری سادهای نیست که در کشوری مسیحی، مسلمانی خود را حفظ کنید و مسلمان زندگی کنید. شما باید بسیار قوی باشید و همواره آن را نیز تمرین کنید و شده باشید و باید هم بسیار بردبار باشید.
از زاویه دیگر شما سفیر اسلام هستید، چرا که حجاب بر سر داریم و در کشوری مسیحی زندگی میکنیم، پس من سفیر اسلام و دین خودم هستم و این بسیار پاسخ بزرگی است که راه درست کدام است و کجاست. ما مشکلات بسیاری داریم چرا که جمعیت کثیری وجود دارند که به اسلام از راه پنجره وارد میشوند و از در وارد نمی شوند و از راه درست نمیآیند که اسلام را بشناسند و این یکی از مشکلات اساسی ما است.
ما به عنوان کسانی که علم داریم و آموزش در این مسیر دیدیم وظیفه اخلاقی داریم که به دیگران کمک کنیم و راه درست را به دیگران نمایش دهیم چرا که خدا ما را انتخاب کرده که در این راه فعالیت کنیم که سفیر او باشیم و من به این مسئله بسیار افتخار میکنم.
تسنیم: پس شما هم با این مسئله موافقید که جهان تغییر کرده است و در این بین و در این روزها نامهای به جوانان اروپایی و آمریکایی ارسال شده است که مردم را به استفاده از امکاناتشان برای کشف شناخت درست از واقعیتها فراخوانده است. جوانان هم در این بین خطاب قرار گرفتهاند چرا که آنها کسانی هستند که قرار است کشور خودشان را بسازند و در نسلهای آینده نیز تاثیر بگذارند. تصور ما این است که این نامه دعوت به اسلام نیست بلکه میخواهد به جوانان بگوید خودتان تصمیم بگیرید. آیا به این مسائل باور دارید؟ چرا که جوانان به هویت شخصی خودشان نیازمند هستند اگر آنها ندانند که چه کسی هستند، قطعا نمیتوانند مسیر حرکت خودشان را در بین تعداد کثیری از راه و رسم زندگی به درستی تشخیص دهند.
تصور من آن است که جوانان ما به انقلابی روحی نیاز دارند. انقلابی که در آن خودشان را پیدا کنند. وقتی که آنها بین روح و بدن رابطه ایجاد کنند قطعا برای تمام زندگی آماده هستند. جوانان اعضای بسیار مهم جامعه ما هستند، آنها عضوی از نسل بعدی هستند، آنها سوالات زیادی دارند و اگر ما به آن سوالات پاسخ مناسبی ندهیم آنها گم میشوند و یا میروند و سوال های دیگری را در جای دیگر یا در بین مردم دیگری پیدا میکنند.
اگر شما سوالی در مورد دندان داشته باشید به سراغ دندان پزشک میروید اما اگر شما سوالی اسلامی، ملیتی و یا روحانی داشته باشید باید از طرف کسی پاسخ داده شوند که در این راه فعالیت کرده و آموزش دیدهاند چرا که ما اطلاعات کافی نداریم و نمیتوانیم در این راه به آنها پاسخهای اشتباه بدهیم. در سالهای آینده آنها به فرزندان ما آموزش میدهند اگر آنها ستون و نشانی نداشته باشند در مسیر غلطی جلو خواهند رفت.
این انقلاب روحی باید به نسل بعدی بسیار کمک کند چرا که آنها گم شدهاند. من در مورد جوانان صحبت میکنم و مهم نیست که این جوانان چه دینی داشته باشند آنها هیچ ارتباطی با روحشان ندارند و بدنشان در جایی میرود و روحشان در جای دیگری ساکن است. آنها هارمونی و ارتباطی بین روح بدنشان وجود ندارد و گم میشوند و گیج میشوند. آنها سوالات زیادی دارند و ما باید به این سوالات پاسخی کامل و کافی را بدهیم.
جوانان به حدی باهوش هستند که مفاهیم دریافتی از رسانه را به شکل کامل باور نکنند
تسنیم: البته برخی از جوانان شاید سوالی نداشته باشند چرا که با ظهور رسانههای جدید آنها پرسشگری خودشان را از دست دادهاند. آیا شما به این مسئله باور دارید؟
نه، قطعا نه چرا که به نظرم جوانان در حد کافی بسیار باهوش هستند که مفاهیم دریافتی از رسانه را به شکل کامل باور نکنند. ما تفاوتهایی با پدران و مادرانمان داریم ما در زمان دیگری زندگی میکنیم با فضای متفاوتی روبرو هستیم و تفاوتهای بسیاری داریم که اینها همه بسیار خوب است.
خانوادههای ما میتوانند به ما در خرد، توصیه و پیشنهادات کمک کنند چرا که ما اینها را نمیتوانیم در دانشگاه و دانشکدهها یاد بگیریم. البته تفاوت مسیر تفکر ما میتوانم به ما کمک کند که بیشتر آزاد باشیم و اینکه شما آزاد باشید به این معنی است که شما نیاز دارید که شجاع باشید و آنقدر تشویق شده باشید که حرف حقیقت را بگویید و مانند گوسفند نباشید. شما باید خود را معرفی کنید و هویت خودتان را مشخص کنید و با دیگران تفاوتهایی را داشته باشید و مردمی که شما را هدایت میکنند را نیز بشناسید.
برای تغییر شاید فقط به یک یا دو نفر انسان شجاع نیاز داشته باشیم
اما همه چیز به خودتان بستگی دارد که شما در چه حد شجاعت دارید؟ برخی از مردم هستند که خوب آموزش دیدهاند، ثروتمند هستند، زیبا هستند و کاریزما هم دارند اما شجاع نیستند و اگر این شجاعت را نداشته باشند قطعا آنها گمشده هستند و همه چیز بدون شجاعت گم میشود و از دست میرود.
اینروزها روزگار مردم شجاع است. توجه کنید که ما از جمعیت صدها نفری مسلمانان شجاع و نترس صحبت نمیکنیم چرا که ما نیازی به جمعیت کثیری از مسلمانان دلیر نداریم، شاید فقط به یک یا دو نفر نیاز داشته باشیم. همانطوری که امام خمینی یک نفر بود ولی ما اینروزها ایستادهایم، نگاه میکنیم، میگردیم و کاری نمیکنیم.
تسنیم: چه جالب، دقیقا امام خمینی(ره) به واقع یکی از شجاعترینها بود.
بله، البته تصور میکنم که شما یک مسئله را در مورد خودتان نمیدانید. من چند روز پیش در بین دوستانم سوالی را مطرح کردم که چرا انقلاب ایران موفق شد اما این مسئله برای انقلابهای دیگر تکرار نشد؟ جواب آن است که شما ایرانیها دقیقا میدانید چه چیزی را میخواهید اما بقیه کشور فقط یک چیز را میدانند و آن هم این است که «چه چیزی را نمیخواهند؟» اما آنها هنوز نمیدانند که واقعا و دقیقا چه چیزی را میخواهند.
آنها دموکراسی میخواهند اما کدام نوع دموکراسی؟ آنها حقوق بشر را میخواهند اما واقعا کدام نوع از حقوق بشر؟ اما شما دقیقا میدانید چه چیزی را میخواهید و این علت موفقیت شما است. شما مدل بسیار بزرگی برای دیگران هستید.
تسنیم: اگر بخاطر کارهایتان برای شما در این کشورها مشکلی ایجاد شود این مشکلها از چه جنسی خواهد بود؟ اصلا تابحال برایتان مشکلی پیش آمده است؟
وقت گفتوگو است و بدون دیالوگ کاری نمیتوانیم انجام دهیم
بله من هم مشکلاتی را بخاطر کارهایم داشتهام. ولی هر مشکلی می تواند قابل حل و کنترل باشد. همیشه راهی وجود دارد اگر ما مشکلی داریم به این خاطر است که دیالوگی بین ما وجود ندارد ما همواره تلاش میکنیم که خودمان را محدود کنیم. محدودیتهایی مانند حقوق بشر، فرصتهای برابر, بردباری، همبستگی و ... اما ما به عنوان انسان به یکدیگر باور نداریم و با هم بر سر این مسئلهها گفتگو نمیکنیم. متاسفانه ما پر از نفرت و رفتارهای منفی و رد کردن دیگران و طردکردنها هستیم و به اطرافیان خودمان انرژی منفی میدهیم. وقتی دیالوگی وجود نداشته باشد، ما کاری نمیتوانیم انجام دهیم.
گفتوگوهای بین فرهنگی و بینمذهبی بسیار بسیار مهم است. و این یکی از مهمترین مسائلی است که ما باید آن را بیان کنیم. و ما به آن نیاز داریم و این دیالوگ و صحبتکردنها میتواند بسیاری از مسائل را حل کند و میدانیم که چگونه این مسئله را بالا تا پایین هدایت کنیم.
تسنیم: صحبت پایانی؟
هفتمین بار است که به ایران آمدهام. شاید باورتان نشود اما ایران مانند خانه من شده است و اینچنین حسی از ایران برای من پیدا شده است. من بارها به خاورمیانه سفر کردهام و تصور من آن است که ایران راه را به من نشان داده است و این بزرگی ایران به من نشان داده است که چگونه به دیگران کمک کنیم که خودشان را پیدا کنند.
من دارم تلاش میکنم که حس ایرانی خودم را بیان کنم این کمترین کاری است که من میتوانم برای نمایش ایران انجام دهم. من لقب «ملت باوقار» را برای ایران انتخاب کردهام، وقاری که در هیچ جای دیگری آن را ندیدهام. ایران برای من مدل زندگی کردن بوده است.
من هر سال مجموعهای از هممیهنهای خودم مانند رسانهایها، هنرمندان، نویسندگان و ... را به ایران میآورم و این یکی از پروژههای مهم در انستیتو ما است که باور ایرانی را در تلویزیون و رادیو مجلات و روزنامه ها بیان کنیم. این یعنی اینکه وقتی شما 10 نفر در 10 نفر را داشته باشید انگار که صد نفر را همراهی میکنید. از طریق یک مستند یا از طریق یک مصاحبه ما کار خود را خوب انجام دادهایم. البته این راه بسیار سخت و راه طولانی است اما ما نمیتوانیم از اینهمه محبت ایران متشکر باشیم.
------------------
گفتوگو از محمدحسین پرتویان